Olle Larsson & Josefine Wiel Fredén

Lördagen den 15 januari är det vernissage på 2011 årets första utställning. Det blir ett spännande möte mellan generationer och material när möbeldesigner Olle Larsson och textilkonstnär Josefine Wiel Fredén, båda utbildade på HDK i Göteborg, ställer ut tillsammans.

Olle Larsson född 1943, inredningsarkitekt och möbelformgivare, arbetar inom ett brett spektra av arkitektur, formgivning och skulptur. Olle Larsson är en mångsidig formgivare som haft utsmyckningsuppdrag för bland annat Sheraton Hotel och Guldhedens kyrka, han har gjort utställningar för till exempel Nordiska museet och Sjöfartsmuseet. Under senare år har Olle Larsson huvudsakligen jobbat med husgestaltning, men under hela sitt yrkesliv har Olle arbetat med en möbelformgivning.

Nu visar Olle Larsson sin stol O198 och sitt bord O199. Efter att förgäves ha sökt producenter i Sverige som kunde leva upp till höga kraven på kvalitet till ett rimligt pris reste Olle Larsson till Kina. Olles idé var att förena svensk formgivning med kinesiskt hantverk och lackarbete. Olles möbler är handtillverkade enligt traditionella kinesiska metoder och exempelvis O198 tillverkas med lötad ryggbricka, genomgående tappar, handflätad sits i bomullsgarn och är lackad för hand med lack från lackträdet. Tillvekningen sker i ett litet snickeri i Kina.

Dessutom visar Olle skulpturala former.

Josefine Wiel Fredén född 1981, avlade Mastersexamen vid HDK år 2008  med examensarbetet ”Random Patterns”. Josefine har bland annat erhållit stipendier från Helge Ax:son Johnsons stiftelse 2008, Lars och Yvonne Gurmunds stipendiefond 2008 samt Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium 2009.

År 2008-09 var Josefine inbjuden som enda deltagare från Sverige till ”The 7th International Shibori Symposium (ISS)” i Paris och denna vandringsutställning visades sedan i Harrogate i Storbritannien, i Nagoya i Japan och i Colorado i USA.

Josefine har i övrigt gjort en mönsterkollektion för Almedahls och arbetar med uppdrag som Printdesigner för olika beställare. I april 2011 har Josefine separatutställning på Not Quite i Färgelanda.

Ett knippe makalöst vackra textilier av ­nybakade HDK-studenten Josefine Wiel Fredén turnerar just nu runt om i världen. Samlingsutställningen där de sex trycken ingår visades i höst i Paris och ska snart hängas upp i England, Japan och USA. Tygerna – hennes examensarbete från skolan i Göteborg – är inspirerade av ­gamla textila infärgningstekniker från bland annat Indien och Japan. Dessa har hon sedan översatt till silkscreen-tryck medan hon i själva ­skapandet ansträngt sig för att låta slumpen styra. (Sköna Hem 2008 Dan Gordan.)

På Galleri Anna H. visar Josefine vissa av dessa och även senare producerade tyger. Vidare visas ett antal unika brickor och fat.

Vernissage lördagen den 15 januari kl 13 – 16

Utställningen pågår 15 – 30 januari
och är öppen ons – torsdag 12 – 17 och fre – söndag 12 – 15

Välkommen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: