Bosse Anås & Greta Sandahl

Lördagen den 24 september var det vernissage på Galleri Anna H. i Göteborg.Bosse Anås ställer ut skulptur och Greta Sandahl måleri.

Bosse Anås bor sedan några år i Gerlesborg i norra Bohuslän. Bosse gick ut möbellinjen på HDK 1971, jobbade som arkitekt i några år, men ”tog sedan steget över avgrunden till Konsten” för att citera honom själv.

Anås har deltagit i en lång rad utställningar och gjort många offentliga utsmyckningar, bland annat av bröderna Fåglum i Vårgårda. Fyra cyklister i brons på ett granitfundament.

De första femton åren som skulptör jobbade Anås mestadels med trä, men han har nu sedan tjugo år arbetat nästan uteslutande i brons. Bosse Anås modellerar figurerna i lera och gjuter av dom i brons. Ett mycket lustfyllt arbete säger han. Figurer med mycket rörelse, i vad man skulle kunna kalla en gedigen skulptural tradition.  Människor skildrade slitna och med skavanker i typiska rörelser.

Greta Sandahl från Klädesholmen  är utbildad på HDK (textillinjen) i Göteborg 1970-74 och på Trondheims Konstakademi 1977-79 med Georg Suttner som huvudlärare i måleri.

Konstnären är representerad på Göteborgs Konstmuseum, Statens Konstråd m fl
Greta Sandahl säger om sitt måleri:”Ibland skrapar jag bort all färg och låter bilden födas på nytt. Tiden, slitet och processen får lysa igenom.”

Det är det ljusa och mörka i tillvaron som engagerar Sandahl. Uppväxt i en karg bohuslänsk miljö med havet och dess skiftningar bokstavligen inpå knutarna och där sillindustrin dominerade. Att bli konstnär borde förbli långt borta, inte ens en dröm. Och eftersom hon avskydde textilslöjd i skolan, åtminstone de första åren, kan valet av karriär kännas än mer avlägset. Kanske var det därför som Greta gick vidare i sin utveckling och blev målare. Då kunde hon jobba med hela bilden och behövde inte veta från början vad det skulle bli.

Sandahl har också använt sitt bildskapande som en förlösning vid personliga trauma och det har samtidigt inneburit en förändring, måleriet har tätnat, ibland varit plågsammare.  Skimrande ljus och dovt dunkel, ljusets växlingar, vattenspeglingar i ett alltmer abstrakt måleri där konstnären söker ett sammanhang i bilden och med verkligheten. En bild kan ta ett år innan den blir färdig. Om den blir färdig. Den kan lika gärna skrapas ner och en annan bild uppstår i ruinerna av den gamla.

Öppettider ons – torsdag 12 – 17, fre – söndag 12 – 15

Utställningen pågår 24 september – 9 oktober 2011.

Välkommen!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: