Mia E Göransson

Mia E Göransson, keramiker från Gustavsberg och Stockholm, och nybliven professor vid HDK, Göteborgs Universitet, ställer ut på Galleri Anna H. i Göteborg.

Mia E Göransson är en av landets mest uppskattade konsthantverkare. Hennes formspråk är starkt karakteristiskt, samtidigt som hon i en ständig strävan att ge sig ut på oprövad mark tar materialet och formen till nya nivåer.

Mia E Göransson är född 1961 och
• utbildad på Konstfack i Stockholm och Hovedskous målarskola i Göteborg
• rikligt representerad på bl a Nationalmuseum, Röhsska Museet, Statens Konstråd, Malmö Konstmuseum m fl
• erhållit stipendier som Konstnärsnämndens, Estrid Ericssons Stiftelses, Hertha Bengtssons, Stiftelsen Längmanska kulturfondens, IASPIS m fl
• ställt ut, förutom flerstädes i Sverige, också i London (bl a på Victorian and Albert Museum), Sao Paolo, Bryssel, Delft m fl
• Tidigare separatutställningar på Galleri Anna H. år 2003 och 2007

Petter Eklund (Gustavsbergs Konsthall 2010) skriver;

För Mia är det själva förändringen som står i centrum. Hennes keramik uttrycker spänningen mellan natur och människa, dragkampen mellan det organiska och geometrins värld av kontroll, vetenskap och teknik. Det är i zonen däremellan som det skorrar, sliter och hotar. Just där fläckas och fräts det vackra medan det passerar förbi. Avtrycken finns kvar inom oss. De konkreta växtformerna finns där i Göranssons keramik och det är med botanistens öga man kan njuta av detaljer, färgmöten och precisionen i det keramiska hantverket. Men det är också precis där, i den ömma punkten där det mänskliga hjärtat veknar inför naturen, som hon har förgiftat dess romantik. Hennes nya natur är inte längre en fridfull oas, den är smittad av hotfulla förändringar. Det ilar till inför det främmande i det välbekanta: en svavelgul blomknopp, en rosa stenbit eller en orange gren. Göranssons keramiska natur är gammal natur, plockad från sin biologiska plats och återuppstånden i abstrakt form. Hon gör enskilda objekt, men de arrangeras till stilleben och föremålsgrupper som tycks bottna i barndomens dockskåpslekar och modellbyggen. Hennes keramiska objekt har figurinernas delikata skörhet, de är näpna och sötaktiga som bakverk eller ”mormors finsaker”, men de vägrar att slå sig till ro i det vackra och vrider sig ur det romantiska skruvstädet.

Vernissage lördagen den 5 november kl 13 – 16

Utställningen pågår 5 – 20 november 2011
Öppen ons – tors 12 – 17 och fredag – söndag 12 -15

Välkommen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: