Ullika Fornaeus och Margareta Fürst

Ullika Fornaeus, utbildad på HDK´s textillinje men verksam som keramiker efter utbildningar i USA (Boston Museum School of Art och vid Radcliff och Harvard, Cambridge) samt vid Konstakademin i Hanoi och vid Central Academy of Fine Art, Peking.

Ullika har tillbringat långa perioder utomlands (Bangladesh, Laos, Vietnam, Kina, Tanzania och USA).

Under året i Vietnam arbetade Ullika i den gamla krukbyn Bat Trang utanför Hanoi, inhyrd hos en keramik- och porslinstillverkare. Det arbetet resulterade år 1998 i två utställningar, en i Hanoi och en på Kaolin i Stockholm.

År 2009 ställde Ullika ut på Gustavsbergs Porslinsmuseum, Stockholm, med utställningen

”R I V!” som bygger på det kinesiska tecknet som betyder just riv, och som målas på hus och hela kvarter som rivs, i Peking och i andra delar av Kina. Det är ett laddat tecken som kan tolkas som symbol för framtidstro men också för maktlöshet.

Under sina fyra år i Kina (2002-2006) sökte Ullika upp Kinas tidiga keramik och ”blev salig”. Ullika beskriver hur hon ” fann grova, kroppsliga, uttrycksfulla matlagningskärl och tyckte sig se avtrycken av kvinnornas händer och fingertoppar, som format kärlen för mer än 5000 år sedan.” Med utgångspunkt i kärlformen växte Ullikas egna skulpturala former fram.

Margareta Fürst, textilkonstnär utbildad på HDK och klasskamrat med Ullika, är kanske mest förknippad med sina bildvävar där ofta landskapet, och främst då det bohuslänska, står i centrum.

”Det är inte landskapsvyer och horisonter som intresserar mig utan det nära. Marken, jord och rötter, rytmer i växande, hur vatten rör sig eller ljusspelet i en bergssida.”

”Dels tycker jag om själva hantverket, men främst att den vävda bilden får ett djup i färgerna och en alldeles särskild mjukhet och närhet i själva materialet.”

Margareta Fürst infärgar själv och använder olika kvaliteter av lin, ull och bomull.

Men Margareta gör också bilder i akvarell och med collageteknik. En del av dessa är skisser till hennes gobelänger men står ändå som självständiga verk.

Fürst har en anlitats för en lång rad utsmyckningsuppdrag och är dessutom representerad vid bl a Röhsska Museet, Nationalmuseum, Norrköpings Konstmuseum, Halmstads Museum samt Statens Konstråd. Margareta har tidigare ställt ut på Galleri Anna H. En kär återkomst!

Vernissage lördagen den 14 april kl 13 – 16
Utställningen pågår t o m 29 april och är öppen
ons – torsdag 12 – 17, fre – söndag 12 – 15

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: